evden eve nakliyat hizmetleri

12 Aralık 2007 Çarşamba

Lojistik köyler her çevreden ilgi görüyor

Lojistik köyler her çevreden ilgi görüyor

Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel’e göre de lojistik köylerle Türkiye kazanacak

11.12.2007

Türkiye, 2023 yılında ihracatını 500 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Bu hedefin üzerinde gerçekleşeceği yüzeyin organizasyonu lojistiğin doğrudan ilgi alanına giriyor. Kısacası, yük terminalleri, modal bağlantı hatları-ağları depolar, antrepolar, limanlar tasarlanıp inşa ediliyor veya yeniden düzenleniyor.

Türkiye’nin bu hedefe ulaşması için nasıl bir yapılanmaya gitmesi gerektiği sorusu dünyadaki örnekleriyle ele alındığından beri lojistik köyler gündeme geldi. Son birkaç yıldır gerek Ulaştırma Bakanlığı, gerek Dış Ticaret Müsteşarlığı, gerekse sektör kuruluşlarının gündeminde olan lojistik köylere başka çevrelerden de yoğun ilgi olduğu görüldü.


Konuya ilgi gösterenlerden birisi de Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel oldu. Gürlesel, Yeni Şafak’tan Şüktüllah Dolu’nun hanberine göre, Gürlesel görüşlerini açıkladı. Lojistik köylerin ve lojistik serbest bölgelerin kurulacağını belirten Dr. Can Fuat Gürlesel, "Bu müthiş bir gelişme alanı" dedi. Gürlesel, "Türkiye hem büyüyen kendi ekonomisine bağlı olarak hem de Avrupa ile Asya arasında bir köprü olması itibariyle taşımacılık ve lojistik sektörünü ilk defa planlamaya başladı. Dış Ticaret Müsteşarlığı da Lojistik Serbest Bölgeler kuruyor" dedi. Dış ticarete cevap vermek üzere 2010'a kadar 11 lojistik köy kurulacağını belirten Gürlesel, taşınabilir yükün 2006'da 213 milyon ton olduğunu belirtti.

Hiç yorum yok: